Przejdź do treści

Dlaczego właściwie powinniśmy unikać cukru?

W dzisiejszych czasach cukier znajdujemy w większości produktów, więc jak go unikać i dlaczego w zasadzie powinniśmy go ograniczac? o tym opowiemy Wam w najnowszym wpisie na blogu → (link) Cukier stymuluje wydzielanie hormonów takich jak serotonina i dopamina, które mają wpływ na nasze dobre samopoczucie- właśnie dlatego podczas jedzenia słodyczy czujemy się lepiej. Stres, nuda, głód czy zmęczenie to najczęstrze przyczyny sięgania po słodkości, jednak nie tylko tam znajdziemy CUKIER. Jeśli przyjrzymy się dobrze etykietom na opakowaniach znajdziemy tam cukier pod różnymi nazwami: cukier buraczany, cukier brązowy, cukier brzozowy, cukier inwertowany, cukier kokosowy, cukier owocowy, cukier trzcinowy, cukier palmowy, dekstroza, fruktoza, inulina, glukoza, ksyloza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop klonowy. uff.. sporo tego, co? A to tylko kilka wymienionych. ? Czym grozi nadmierne spożycie cukru? Nadmiar cukru niesie za sobą wiele negatywnych skutków: otyłość i nadwaga powodujące rozwój wielu chorób, obniżenie odporności, niedożywienie- cukier to puste kalorie dostarczające energię tylko na chwilę! rozwój nowotworów, zaburzeni gospodarki cukrowej- cukrzyca typu 2, insulinooporność, hipoglikemia reaktywna, uzależnienie??? Zastanawialiście się kiedyś czy można uzależnić się od cukru? Albo może uważacie, że jesteście uzależnieni i nie uda Wam się go odstawić? Na to pytanie odpowiedzieliśmy już kiedyś w poście, a więc małe przypomnienie: "Jak się okazuje, cukier sam w sobie nie do końca nas uzależnia... Więc co sprawia, że sięgamy po ciasteczko lub kawałek czekolady do kawy? W składzie ulubionych słodkości, możemy znaleźć jedną nierozłączną parę: cukier➕tłuszcz ➡️ duży zastrzyk energii w postaci kalorii. Sprawia to, że jedząc czujemy się POZORNIE lepiej. Nie uzależniamy się więc od samego cukru, tylko od uczucia przyjemności, jaką niosą za sobą wysokokaloryczne cukrowo-tłuszczowe przekąski -również jedzenie typu FAST FOOD." Jak możemy rozpoznać, że spożywamy za dużo cukru? problemy ze snem- nie należy spożywać cukru przed snem, ponieważ ma on działanie pobudzające i dodaje energii (oczywiście na krótki czas), problem z koncentracją- poprzez ciągłe spadki i wzrosty stężenia glukozy we krwi, suchość skóry- cukier odbiera skórze elastyczność wpływając negatywnie na komórki kolagenowe, wysokie ciśnienie krwi- nadmiar cukru negatywnie wpływa na układ krążenia zwiększając ryzyko wystąpienia chorób serca, wypadanie włosów- poprzez zburzenia gospodarki hormonalnej. Sprawdzaliście kiedyś ile łyżeczek cukru mają popularne produkty? Średnio łyżeczka cukru ma 5g, co równa się 20kcal. Czekolada mleczna 44g cukru = 8,75 łyżeczek cukru Baton snickers 57g cukru = 11,5 łyżeczek cukru coca-cola w puszce 57g = 11,5 łyżeczek cukru - warto zamienić na coca-cole ZERO pączek 17,5g = 3,5 łyżeczki cukru 100g żelków 50g = 10 łyżeczek cukru Znacie jakieś zdrowsze zamienniki cukru? Najbardziej popularnymi są: ksylitol, erytrytol, stewia. To jak? Przestajecie dodawać cukier do kawy/herbaty?

Cukier stymuluje wydzielanie hormonów takich jak serotonina i dopamina, które mają wpływ na nasze dobre samopoczucie- właśnie dlatego podczas jedzenia słodyczy czujemy się lepiej. Stres, nuda, głód czy zmęczenie to najczęstrze przyczyny sięgania po słodkości, jednak nie tylko tam znajdziemy CUKIER. Jeśli przyjrzymy się dobrze etykietom na opakowaniach znajdziemy tam cukier pod różnymi nazwami:

  • cukier buraczany,
  • cukier brązowy,
  • cukier brzozowy,
  • cukier inwertowany,
  • cukier kokosowy,
  • cukier owocowy,
  • cukier trzcinowy,
  • cukier palmowy,
  • dekstroza,
  • fruktoza,
  • inulina,
  • glukoza,
  • ksyloza,
  • sacharoza,
  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • syrop klonowy.

Uff… sporo tego, co? A to tylko kilka wymienionych. ?

Czym grozi nadmierne spożycie cukru?

Nadmiar cukru niesie za sobą wiele negatywnych skutków:

  1. otyłość i nadwaga powodujące rozwój wielu chorób,
  2. obniżenie odporności,
  3. niedożywienie – cukier to puste kalorie dostarczające energię tylko na chwilę!
  4. rozwój nowotworów,
  5. zaburzeni gospodarki cukrowej – cukrzyca typu 2, insulinooporność, hipoglikemia reaktywna,
  6. uzależnienie? ??

Czy można uzależnić się od cukru?

Albo może uważacie, że jesteście uzależnieni i nie uda Wam się go odstawić? Na to pytanie odpowiedzieliśmy już kiedyś w poście, a więc małe przypomnienie:

Jak się okazuje, cukier sam w sobie nie do końca nas uzależnia… 
Więc co sprawia, że sięgamy po ciasteczko lub kawałek czekolady do kawy?
W składzie ulubionych słodkości, możemy znaleźć jedną nierozłączną parę:

cukier➕tłuszcz ➡️ duży zastrzyk energii w postaci kalorii.

Sprawia to, że jedząc czujemy się POZORNIE lepiej.
Nie uzależniamy się więc od samego cukru, tylko od uczucia przyjemności, jaką niosą za sobą wysokokaloryczne cukrowo-tłuszczowe przekąski – również jedzenie typu FAST FOOD.

Skąd wiadomo, że spożywamy za dużo cukru?

  1. problemy ze snem – nie należy spożywać cukru przed snem, ponieważ ma on działanie pobudzające i dodaje energii (oczywiście na krótki czas),
  2. problem z koncentracją- poprzez ciągłe spadki i wzrosty stężenia glukozy we krwi,
  3. suchość skóry- cukier odbiera skórze elastyczność wpływając negatywnie na komórki kolagenowe,
  4. wysokie ciśnienie krwi- nadmiar cukru negatywnie wpływa na układ krążenia zwiększając ryzyko wystąpienia chorób serca,
  5. wypadanie włosów- poprzez zburzenia gospodarki hormonalnej.

Sprawdzaliście kiedyś ile łyżeczek cukru mają popularne słodycze?

Średnio łyżeczka cukru ma 5g,

co równa się 20 kcal.

Czekolada mleczna 44g cukru
8,75 łyżeczek cukru

Baton Snickers 57g cukru
11,5 łyżeczek cukru

Coca-cola
w puszce 57g
11,5 łyżeczek cukru (warto zamienić na coca-cole ZERO)

Pączek 17,5g
3,5 łyżeczki cukru

100g żelek 50g
10 łyżeczek cukru

Znacie jakieś zdrowsze zamienniki cukru? Najbardziej popularnymi są:

  1. ksylitol,
  2. erytrytol,
  3. stewia.

To jak? Przestajecie dodawać cukier do kawy/herbaty?


Jeśli interesuje Cię temat zdrowego odżywiania, sprawdź inne wpisy na naszym blogu!

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *