Przejdź do treści

Owoce- czy faktycznie są zdrowe?

Owoce są jednymi z najbardziej wartościowych produktów, które powinny znaleźć się w każdym jadłospisie. Są źródłem wielu witamin, minerałów i innych składników odżywczych niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu.

Dlaczego warto jeść owoce?

Jak już wcześniej wspominaliśmy, owoce są źródłem witamin, minerałów, a także błonnika wspomagającego perystaltykę jelit, który łagodzi stany zapalne, ułatwia wypróżnianie i zrzucenie zbędnych kilogramów, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Należy jednak pamiętać o tym, że zawierają one wysoką ilość cukrów, takich jak glukoza i fruktoza. Z badań wynika, że nasz organizm może wchłonąć ok. 60g glukozy oraz 20-30g fruktozy w ciągu godziny. Zwiększona ilość tych cukrów w organizmie może powodować problemy gastryczne.

Jakie owoce są najlepsze podczas diety?

Najlepsze owoce to takie, których indeks glikemiczny jest niski, dzięki czemu poziom cukru we krwi zwiększa się stopniowo.

  1. truskawki,
  2. jabłka,
  3. jeżyny,
  4. maliny.

Te owoce wywołują uczucie sytości , które pozostaje na dłuższy czas.

Czy istnieją owoce wspomagające odchudzanie?


Mówi się, że właściwości wspomagające odchudzanie posiada:

Grejpfrut-jest bogaty w witaminy i minerały. Jego właściwości odchudzające opierają się na usprawnieniu przemiany materii, pobudzaniu spalania tłuszczów, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz reguluje gospodarkę tłuszczową i węglowodanową. Grejpfrut posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po zjedzeniu cukier uwalniany jest stopniowo i nie ma efektu napadu głodu.

Opuncja figowa-ma działanie odtruwające, powoduje zmniejszenie uczucia głodu oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczów.

Papaja-zawiera enzym- papaine, który poprawia proces trawienia. Korzystnie działa na układ pokarmowy oraz wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

Ananas-działanie enzymu-bromeliny rozkładającego białko usprawnia trawienie. Idealny owoc do walki z cellulitem.


Owoce mają bardzie dużo zalet, dlatego warto wzbogacić o nie swoją codzienną dietę. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu umiaru w ich spożywaniu oraz nauczyć się wybierać te z niską zawartością cukru.