Owoce są jednymi z najbardziej wartościowych produktów, które powinny znaleźć się w każdym jadłospisie. Są źródłem wielu witamin, minerałów i innych składników odżywczych niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu.
Dlaczego warto jeść owoce?
Jak już wcześniej wspominaliśmy, owoce są źródłem witamin, minerałów, a także błonnika wspomagającego perystaltykę jelit, który łagodzi stany zapalne, ułatwia wypróżnianie i zrzucenie zbędnych kilogramów, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Należy jednak pamiętać o tym, że zawierają one wysoką ilość cukrów, takich jak glukoza i fruktoza. Z badań wynika, że nasz organizm może wchłonąć ok. 60g glukozy oraz 20-30g fruktozy w ciągu godziny. Zwiększona ilość tych cukrów w organizmie może powodować problemy gastryczne.
Jakie owoce są najlepsze podczas diety?
Najlepsze owoce to takie, których indeks glikemiczny jest niski, dzięki czemu poziom cukru we krwi zwiększa się stopniowo.
- truskawki,
- jabłka,
- jeżyny,
- maliny.
Te owoce wywołują uczucie sytości , które pozostaje na dłuższy czas.
Czy istnieją owoce wspomagające odchudzanie?
Mówi się, że właściwości wspomagające odchudzanie posiada:
Grejpfrut-jest bogaty w witaminy i minerały. Jego właściwości odchudzające opierają się na usprawnieniu przemiany materii, pobudzaniu spalania tłuszczów, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz reguluje gospodarkę tłuszczową i węglowodanową. Grejpfrut posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po zjedzeniu cukier uwalniany jest stopniowo i nie ma efektu napadu głodu.
Opuncja figowa-ma działanie odtruwające, powoduje zmniejszenie uczucia głodu oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczów.
Papaja-zawiera enzym- papaine, który poprawia proces trawienia. Korzystnie działa na układ pokarmowy oraz wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Ananas-działanie enzymu-bromeliny rozkładającego białko usprawnia trawienie. Idealny owoc do walki z cellulitem.
Owoce mają bardzie dużo zalet, dlatego warto wzbogacić o nie swoją codzienną dietę. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu umiaru w ich spożywaniu oraz nauczyć się wybierać te z niską zawartością cukru.