Orzechy zawierają w sobie wiele cennych składników odżywczych. Szczególną rolę odgrywają tutaj nienasycone kwasy tłuszczowe, których często brakuje w diecie. Nie są one produkowane przez organizm, wiec ważne jest aby dostarczać je wraz z pożywieniem.
Niedobór NNKT( niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) może powodować:
- powstawanie zmian skórnych
- reakcje zapalne w organizmie
- opóźnione gojenie się ran
- nadmierna kruchość naczyń włosowatych
- przesuszenie skóry
- zaburzenia gospodarki cholesterolowej.
Tłuszcze są także nośnikiem witamin (A, D, E, K) i usprawniają ich wchłanianie.
Orzechy stanowią źródło kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B, antyoksydantów oraz minerałów (miedzi, wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza, cynku i selenu), a występujący w nich błonnik wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego.
Jakie orzechy wybrać? Które są najzdrowsze?
Najzdrowsze orzechy to te świeże, niesolone i pozbawione konserwantów. Jednymi z najpopularniejszych są orzechy włoskie, które bez problemu można dostać w większości sklepów. Wyróżniają się najwyższą zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych. W tych orzechach jest aż 2 razy więcej przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Najmniej kalorycznie orzechy to migdały wyróżniające się łagodnym smakiem. Dodatkowo wyróżniamy takie orzechy jak:
- nerkowca
- pekan
- makadamia
- brazylijskie
- pini
- kokosowe
- laskowe
- pistacje
Z czym jeść orzechy?
Jest to świetny pomysł jako przekąska- należy jednak pamiętać, że orzechy są wysokokaloryczne. Można także stosować do sałatki, makaronu, kanapki czy musli.