Przejdź do treści

Orzechy w diecie- czy warto?

Orzechy zawierają w sobie wiele cennych składników odżywczych. Szczególną rolę odgrywają tutaj nienasycone kwasy tłuszczowe, których często brakuje w diecie. Nie są one produkowane przez organizm, wiec ważne jest aby dostarczać je wraz z pożywieniem. 

Niedobór NNKT( niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) może powodować:

  • powstawanie zmian skórnych 
  • reakcje zapalne w organizmie 
  • opóźnione gojenie się ran 
  • nadmierna kruchość naczyń włosowatych 
  • przesuszenie skóry
  • zaburzenia gospodarki cholesterolowej.

Tłuszcze są także nośnikiem witamin (A, D, E, K) i usprawniają ich wchłanianie. 

Orzechy stanowią źródło kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B, antyoksydantów oraz minerałów (miedzi, wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza, cynku i selenu), a występujący w nich błonnik wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego. 

Jakie orzechy wybrać? Które są najzdrowsze?

Najzdrowsze orzechy to te świeże, niesolone i pozbawione konserwantów. Jednymi z najpopularniejszych są orzechy włoskie, które bez problemu można dostać w większości sklepów. Wyróżniają się najwyższą zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych. W tych orzechach jest aż 2 razy więcej przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się organizmu. 

Najmniej kalorycznie orzechy to migdały wyróżniające się łagodnym smakiem. Dodatkowo wyróżniamy takie orzechy jak:

  • nerkowca
  • pekan
  • makadamia
  • brazylijskie
  • pini
  • kokosowe
  • laskowe
  • pistacje

Z czym jeść orzechy?


Jest to świetny pomysł jako przekąska- należy jednak pamiętać, że orzechy są wysokokaloryczne. Można także stosować do sałatki, makaronu, kanapki czy musli. 


Tagi: